Passa al contingut principal

18 de febrer, Dia Internacional de la síndrome d'Asperger

Si tens algú proper amb el diagnòstic de síndrome d'Asperger (o tu mateix ets el diagnosticat) deus estar prou sensibilitzat per donar a conèixer al món aquest transtorn. Perquè saps les dificultats que la societat posa en la vida d'aquestes persones i el seu entorn més proper.

Si, essent diagnosticat, o tenint un familiar, ja sigui fill, germà, cosí... et sents incòmode i no et ve de gust que el teu entorn conegui la teva realitat, potser és perquè tems que el seu coneixement encara posi les coses més difícils. Però, des de la nostra experiència de pares d'un noi amb síndrome d'Asperger, et diem, amb la millor intenció, que estàs equivocat. Perquè només la conscienciació de la societat pot fer que les persones que ho patiu/pateixen sigueu/siguin observades des del respecte, i no com a malalts, tarats, "rarets", "frikis", ...

El DIA INTERNACIONAL DE LA SíNDROME D'ASPERGER ens dóna l'oportunitat de difondre el transtorn i fer la col·lectivitat més empàtica, respectuosa i social.
Des de la realitat del que no n'és diagnosticat, hem de tenir en compte que aquestes persones, de l'edat que sigui, tenen el repte constant, des de que tenen consciència, d'entendre el món extern, tan diferent del seu, adaptar-s'hi, mirar de fer-se entendre i de fer-se estimar, al mateix temps que lidien amb tota una sèrie de codis socials que ni entenen ni troben necessaris, fet que els angoixa molt, perquè sovint no encerten les paraules, les expressions o els gestos perquè les persones que tenen al davant puguin interpretar-los tal i com ells pretenen. Tant és així que, quan no ho aconsegueixen, el que es guanyen és la reputació de persones estranyes, i moltes vegades aquesta incomprensió deriva en la marginació cruel, el buylling escolar i social. I ells es senten encara pitjor...

Si els que estem immersos en aquest món som capaços de fer entendre que els diagnosticats de la síndrome d'Asperger són persones amb una visió del món diferent de l'estàndard, farem que la seva vida sigui més relaxada, els permetrem ser qui són, igual que la resta de les persones volem ser qui som.

A continuació afegim alguns enllaços a llocs on pots trobar informació útil, tant per conèixer millor el transtorn com per documentar a qui tu creguis. Fent difusió faràs una gran feina!

Wikipedia
Vall d'Hebron
L’Associació Asperger de Catalunya

Esperem que, amb aquest blog, puguem contribuir  a que el món aculli amb amor i comprensió tots els diagnosticats de síndrome d'Asperger, i Transtorns de l'Especte Autista (TEA) en general, al temps que potser obrim clarianes per ajudar a comprendre persones que, no estant diagnosticades, podrien pertànyer al grup.

Per un Dia Internacional de la síndrome d'Asperger profitós.

Amb tot l'Amor,

Jaume i Mireia

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

DÍA INTERNACIONAL DEL SÍNDROME DE ASPERGER 2021

Existen numerosos sitios web, blogs y foros que cuentan qué es el Síndrome de Asperger. Aquí damos unas notas para introducirte en el tema, y hablamos desde la propia experiencia. No pretendemos ser informadores, tan sólo difundir. El Síndrome de Asperger, más común de lo que puedas pensar, en España, se calcula que hay aproximadamente 450.000 personas con Trastornos del Espectro Autista, TEA, (uno por cada 100 nacimientos). El trastorno del espectro autista (TEA), lo que viene a ser la manifestación más leve del autismo, del que últimamente se empieza a hablar con bastante normalidad. Para profundizar sobre el tema es mejor que te documentes a través de los enlaces que te facilito, o que tú mismo busques información (contrastada, por favor), que hay mucha. Pero te avanzo algunas de las características de la persona con este trastorno. Vive una realidad distinta porque su interpretación de su entorno es muy literal, y no comprende sutilezas ni códigos sociales, así que su comunicació